top of page

Inkludering enligt Tim i USA beskriver det relationella perspektivet väl

  • Skribentens bild: Helena Wallberg
    Helena Wallberg
  • 8 juni 2021
  • 2 min läsning

En av mina favoritspecialpedagoger i USA heter Tim Villegas. Hans skriver klokt och intressant på sin blogg. Idag kom ett inlägg som jag gärna delar med mig av. Även om jag inte skulle välja samma rubrik och kanske inte ser likadant på allt han skriver är det ju så viktigt att ta del av perspektiv från andra delar av världen. Dels för att se var vi skiljer oss åt i uppfattning men framförallt för att synliggöra hur lika vi är. Faktum är att viljan att inkludera är global. Vi har alla skrivit under internationella avtal om att skapa inkluderande utbildningssystem både på makro- och mikronivå. Just nu tycks det lättare att göra förändringar på mikronivå så det är där vi håller oss. Det fråntar inte beslutsfattare deras ansvar men som man säger i USA: Change starts at home.

Tim Villegas förklarar pedagogiskt hur vi brukade se på svårigheter som något som finns primärt hos eleven själv. Idag undersöker vi hur svårigheter påverkas av miljön runtomkring, det vi kallar ett relationellt perspektiv, eller ett systemteoretiskt perspektiv.

När vi ser svårigheter som något eleverna har hamnar fokus på att fixa eleven så att denne kan vara i skolan, i klassrummet eller i ett annat sammanhang där man bättre förstår sig på sådana svårigheter. När vi ser svårigheter som något som uppstår i mötet med miljön, inklusive undervisningen, så hamnar fokus på att förändra miljön. Problemet för eleven uppstår när vi säger att vi tänker relationellt men inte gör några förändringar. Då kan det uppfattas som att det relationella perspektivet är boven i dramat. Men som i så många andra sammanhang är det förmågan att förändra, förändras, genomföra förändringar som är det svåra.

Det är inte elevens svårigheter som är det svåra, det är viljan och insikten och förmågan att förändra det som går att förändra som är svårt. Eleven kan inte fixas till för att passa in i det vanliga. Det vanliga måste fixas till för att välkomna eleven.

Klicka på länken nedan för att läsa Tims text:

 
 
 

Comments


  • Facebook
  • Twitter

©2022 av Wallberg utbildning. Skapat med Wix.com

bottom of page