top of page

Lärandets kvaliteter i en föränderlig värld -reflektioner efter rundabordssamtal

  • Skribentens bild: Helena Wallberg
    Helena Wallberg
  • 24 nov. 2012
  • 3 min läsning

Goda nyheter! Nästa år kommer kompletterande forskning från John Hatties team där de också har undersökt om metoder och verktyg som flippat klassrum och ipads har effekt på resultaten.  Det här fick jag reda på vid rundabordssamtalet 22/11 där Tänkom hade samlat namnkunniga personer för att diskutera just lärandets kvaliteter i en föränderlig värld. Vilka som var med kan du läsa på Tänkoms hemsida. Hela diskussionen streamades live. Ett kul och viktigt initiativ som förtjänar en egen blogg!Vad tar jag med mig från rundabordssamtalet då? Jo, i stort verkar forskarna överens om att hjärnan fungerar bäst om den får arbeta kreativt. En stor del av diskussionen kretsade kring motivation och hur skolan tyvärr oftast dödar den kreativitet och motivation som finns där från början hos alla barn. Känslor är nyckeln till inlärning sa Trevor Dolan och tillade att hela skolan borde jobba mer som i förskolan. Susanne Kjällander påminde om att det som skapar framgångsrikt lärande i förskolan är att barn och pedagoger undersöker tillsammans. I en digital miljö händer samma sak, pedagoger och elever undersöker tillsammans vilket verkar stimulera lärandet.

Våra elever spelar dataspel hemma vilket proppar dem fulla av dopamin. När de kommer till skolan får de inte samma stimulans vilket riskerar att sänka motivationen för skolarbete. Att skapa uppgifter som knyter an till verkligheten är ett sätt att höja motivationen hos våra emotionellt styrda tonåringar. Lisa Adamsson hade konkreta förslag till ämnesövergripande arbetsområden som just knyter an till verkligheten:

  1. Vilken är relationen mellan Hamas och Israel just nu?

  2. Du har XX kronor att donera till vägörande ändamål. Vart skänker du pengarna och varför?

  3. Läs villkoren för medlemskap i Facebook och sammanfatta de bärande idéerna.

  4. Vilka är de mest attraktiva jobben i Sverige och vad har de gemensamt?

Den nya läroplanen ger många möjligheter till samarbeten enligt Adamsson men det gäller att vi lärare är modiga och vågar bryta mönster och invanda arbetssätt.

Några framgångsfaktorer som både pedagoger och hjärnforskare framhöll vid samtalet är:

  1. Formativ bedömning. Att få feedback är det enklaste sättet att höja motivationen.

  2. Ett kollaborativt arbetssätt där klimatet är tillåtande och där “fel” ses som något som för arbetet framåt. Ge beröm för HUR eleven har arbetat snarare än VAD eleven har gjort.

  3. Ett medvetet förhållningssätt till språket i alla ämnen, Anna Kayas specialområde. I den nya skolan är alla lärare språklärare sägs det ibland och det tror jag är en viktig insikt. Hur man kan uttrycka sig på olika sätt, hur man kan påverka genom språket är nödvändiga färdigheter i alla ämnen.

  4. Ett tillåtande klimat för uttryck på olika sätt och inte bara genom skrift. I en digital miljö finns alla möjligheter att uttrycka sig genom både text, bild, form och kanske behöver vi också utveckla vårt sätt att bedöma det vidgade begreppet “text”. Val av färg, form och musik är också något vi behöver förhålla oss till i bedömningen av elevarbeten när de görs digitalt.

  5. Ett tillåtande klimat när det gäller hur prov ska göras. När eleverna är vana vid att arbeta digitalt blir det handikappande när proven ska göras utan de digitala verktygen.

Debra Masters avslutade med att påminna om att John Hatties studie inte är ytterligare en ny idé utan handlar om att fokusera på vad som fungerar bäst. Allt det vi gör i skolan har positiv effekt men vi behöver bestämma oss för om vi är nöjda med liten effekt eller om vi ska sikta högt.

Comments


  • Facebook
  • Twitter

©2022 av Wallberg utbildning. Skapat med Wix.com

bottom of page