MINA TJÄNSTER
Jag anpassar mina uppdrag efter de behov som varje uppdragsgivare har. Tillsammans identifierar vi behoven, därefter ger jag ett förslag på hur jag kan bidra på bästa sätt. Nedan ger jag exempel på sådana processer jag ofta genomför. Kontakta mig så pratar vi mer om hur jag skulle kunna stödja implementering och förändring av rutiner, arbetssätt, tänkesätt genom utbildning, fördjupande samtal, uppgifter, rådgivning och inspiration.

MINA KOMPETENSOMRÅDEN
Mina tjänster utgår från behov vilket gör det svårt att ange exakt vilka de är. Därför kan det vara bra att utgå från mina kompetensområden för att se om de möter behoven. Oavsett område är mitt fokus alltid skolans förmåga att möta alla elever.
- Undervisningens arbetssätt och planering
- Formativ bedömning
- Bedömning och betygssättning, inklusive IUP och utvecklingssamtal
- Återkoppling
- Kartlägga och utreda behov av stödinsatser
- Stödinsatser för att möta elevers lärbehov; Response to Intervention
- Elevhälsoarbete; främjande, förebyggande och åtgärdande arbete
- Elevhälsans samarbete med lärare
- Samtal som verktyg
RÅDGIVANDE OCH HANDLEDANDE STÖD TILL LEDNINGSGRUPPER
Jag arbetar med strukturerade samtalsmodeller och visualiseringar för att sätta igång och utveckla tankar kring utvecklingsprojekt och förändringsarbete. Exempel på sådana uppdrag är att lägga upp planer för ett utvecklat elevhälsoarbete, implementering av nyheter från Skolverket, upplägg kring förstelärares och specialpedagogers utvecklingsarbete. Jag har också många fördjupande samtal med rektorer och biträdande rektorer för att stödja dem i deras arbete. Rektorer behöver få stanna upp och samtala strukturerat för att reflektera kring de dilemman de står i.


UTBILDNING OCH INSPIRATION
Det är svårt att få till förändring om man inte får exempel och inspiration kring det som ska göras annorlunda. Jag utformar utbildningar vid enstaka tillfällen eller genom kortare processer beroende på de behov som identifierats för skolan. Mina utbildningar vänder sig främst till dem som har i uppdrag att leda förändringsarbete på skolan, till exempel nätverk av förstelärare, specialpedagoger, ledningsgrupper på olika nivåer.
Exempel på sådana utbildningar:
- Kartläggning och utredning av stödinsatser för elevhälsans kompetenser.
- Att leda kollegialt lärande, till exempel för förstelärare och specialpedagoger.
- Bedömning och betygssättning med fokus på likvärdighet och allsidighet.
- Återkoppling som verktyg för elevers och undervisningens utveckling.
FÖRDJUPANDE OCH HANDLEDANDE SAMTAL
Förändringsarbetet kan behöva en skjuts för att fördjupa förståelsen för det som ska implementeras och för att förstå egna handlingar kopplat till fokusområdet. Jag genomför ofta samtal med grupper av olika slag. Här är några exempel på sådana samtal:
- Återkoppling kring undervisning efter lektionsbesök
- Fördjupande samtal kring läsning av någon av mina böcker
- Erfarenhetsutbyte under förändringsarbete, till exempel lärares erfarenheter av att pröva nya metoder eller elevhälsans erfarenheter av nya arbetssätt.
- Skolledning och elevhälsoteam samtalar för att skapa samsyn och förståelse för hur olika kompetenser samspelar och bidrar.
Jag använder strukturer och modeller för mina fördjupande samtal. Jag är noga med att tillsammans identifiera styrkor och gemensamma värderingar för det fortsatta arbetet.

OMDÖMEN FRÅN UPPDRAGSGIVARE
Vad säger uppdragsgivare om samarbetet med mig?
Jag får höra att jag bidrar med energi, kunskap och analysförmåga. Jag ser alltid till att bidra med konkreta modeller, strukturer och arbetsredskap vilket uppskattas.